Enoks - Láddjujávri
sven

Om Enoks

Turismen har en lång tradition i Láddjudalen

Den första turistarbetaren anlände till trakten 1910. Det var en renskötare från norska sidan fjällen, Nils Olsson Sarri, som bosatte sig med sin hustru Maria i Nikkaluokta invid Láddjubäcken. Efter några svåra betesvintrar i förra seklets början förlorade de sin renhjord och nödgades sadla om till annan verksamhet. De bestämde sig för att satsa på den begynnande turismen i fjällen. Den hade tagit fart i och med att Malmbanan byggts 1903.

Sarri kom tidigt i Svenska Turistföreningens tjänst och blev tillsyningsman för den då nyuppförda fjällstationen vid Kebnekaise. Äldste sonen Enok gick i sin fars fotspår. Han ägde dessutom ett PR-sinne utöver det vanliga. Enok Sarris väderprognoser och berättelser från Láddjudalen blev legendariska, men först och främst var han turistman. Han guidade besökare från hela världen in i fjällvärlden och upp på de högsta topparna.

Idag drivs turistverksamheten vidare av Enoks son Nils Sarri och sonson Andreas Sarri. Verksamheten består av restaurang och boende, båttrafik och guidade vinteraktiviteter.

Sarris

Enok och hans hustru Ingeborg guidar turister i Láddjujávri.

Snöbuss, bland de första motoriserade fjälltransporterna.Turismen började bli en viktig näring i Nikkaluokta redan då.

Snöbuss, bland de första motoriserade fjälltransporterna.Turismen började bli en viktig näring i Nikkaluokta redan då.

Kontakta oss

Sarriland AB
Nikkaluokta 1092
SE-981 99 Kiruna, Sweden,
Tel +46 (0)73-031 70 27
info@enoks.se

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share